tisdag 29 september 2009

TextfyndNär vi renoverade vårt kök hemma och rev ner en del av en stockvägg hittade vi intressanta saker under lager av olika tapeter... gamla handskrivna texter. Det ser ut att vara gamla sjöfarares dokumentationer.

Man får ingen helhetsbild eftersom det endast finns små bitar av skrifterna, men texten är på svenska och handstilen sirlig och vacker. Huset är byggt 1830 så jag antar att texterna är från samma ålder. Det känns lite nostalgiskt att hålla i ett papper, som man vet att någon har skrivit för hand för snart 200 år sedan, och antagligen bott i samma hus som vi - vårt hus - som då var deras hus!
Under de 200 åren har mycket ändrats. Bara en sådan sak som att skriva för hand... vem gör det idag mera?! Nuförtiden sköter datorerna allt, och email eller sms är det enklaste sättet att kommunicera.
Men tänk så trevligt det skulle vara att få ett handskrivet brev i postlådan, med snygg sirlig handstil som någon har suttit och skrivit för hand.Kirjeitä ja sanomia (brev och tidningar) står det på vår gamla brevlucka i husväggen. Inte ens den är i bruk längre... nuförtiden måste man gå ända till postlådan (!) ute vid grinden för att hämta posten. Annat var det förr i tiden... Var det månne bättre förut eller har vi det bättre nu eller blir det bättre i framtiden???

Jag tror att det viktigaste är att vi lever i nuet, tar vara på det vi har idag, och njuter av var dag!
Carpe diem!

16 kommentarer:

Vekarus sa...

Voi miten upea löytö!

Lotta sa...

Vad fina minnen från en gången tid! Underbart att bo i ett gammalt hus med sin egen patina... skulle gärna göra det.
Ja, visst skulle det vara kiva att få riktiga brev.. handskrivna. De enda breven som kommer till mej nuförtiden är räkningar av alla de slag ;) usch. Inte ens kort skickas nuförtiden utan man textar GLAD PÅSK o dyl åt sina vänner. Guuuud vad tråkigt. Nu skall jag bättra på mej. Visst - julkort skickar jag ju faktiskt. Ofta självgjorda och med mycket omtanke...
Kram,
Lotta

Sanna sa...

Wow-det var ju ett riktigt fynd det!Tycker det är så otroligt vackert med gamla handskrivna texter!
Kram Sanna

StrandviksVillan sa...

Fantastiskt!!
Tackar för detta inlägg, det fick mig att genast leta upp det gamla brevet som fanns i stugan här på gården. Brevet är daterat 15 juni 1890! Ska rama in det för det är väldigt vackert. Brevet är vikt på mitten och det skulle vara fint att få det i två ramar, men inte kan jag väl dela på pappret heller? Ska visa i bloggen när jag hinner :)

Kramis, Ann-Christine

Ocean showroom sa...

Wow! Spennende å finne slike gamle tekster, de får du ta godt vare på!

Ønsker deg en kjempefin dag, Sabina! Her skinner solen!
Klem, Lene

Signe 1 sa...

Men oj vilka fynd ni har gjort!!:-) Tycker sånt där är så spännande och är riktigt fascinerad faktiskt... Kram Sofia

alegni sa...

men så häftigt! det där borde du rama in så att det inte faller i bitar en vacker dag.
hoppas solen skinit på er i kokkola idag också!
kram

Jenny sa...

Hej Sabina!
Åh vilket häftigt fynd!! Tycker som Ingela att du ska rama in dem:)

Man blir ju lite nyfiken på vem det kan ha varis som skrev de där orden för så länge sen!


Ha en toppeneftermiddag!

Kram Jenny

Louise sa...

Javisst är det härligt med dokumentation från förr och du har rätt - det ser så vackert ut.

Anonym sa...

"Slumrande toner fjärran ur tiden..." Som dom andra skrev, spara spara! Dom blir ju bara värdefullare med åren, för dina flickor, barnbarn osv. Jag skriver brev för hand! Har 5-6 brevvänner. Visst skrivs lite email men det känns så opersonligt. Det finns också folk som inte kan använda dator. Men riktigt vackra handstilar, tyvärr, dom är borta. Hoppas ni är friska och pigga, hela familjen! Tänker på er! M.

Kamomilla sa...

Oj oj oj! Så fint fynd. Ni tar väl och bevarar det så det inte förstörs...
Verkligt speciell känsla det där. Jag minns hur det var när vi plockade ner våra stockar för att bygga upp huset igen senare. Så mycket skatter man hittade. Gamla barnskor och bibliska texter och annat...

Ocean showroom sa...

Det var verkligen inte dåligt! Det får du ta gott vara på. Hoppas att du njuter dina dagar i höstprakten! Viktigt att påminna sig om nuet ibland!! Kram Alexandra

Lilith sa...

Vilket fynd! Spännande att hitta en bit historia i väggen! Jag håller med om att ni borde rama in texterna så de bevaras, de är ju jättefina! Måste vara härligt att bo i ett så gammalt hus, fullt med historia. Jag älskar gamla hus, de har en sån underbar känsla!
Vilken fin brevlucka ni har, nästan synd att den inte längre är i användning!
Allt ändras, det är väl bara att hänga med i svängarna. Att bevara det fina från förgången tid men inte leva alltför mycket i gårdagen utan leva idag och se framåt!
Ha en bra dag! :)

Malin sa...

Visst är det härlig när man känner tidens vind dra in för ett ögonblick. När vi rev vårt gamla kök (från 1940 talet) hittade vi en inskription på en dold planka. "Kriget rasar mellan Tyskland och England. Lennart Nilsson bygger detta kök 1940." Vi sparade plankan, det kändes härligt.
kram Malin

Galleri MochB sa...

Hittar ju också ett och annat gammalt i vårt uthus... Det är skoj! Men några brev har jag (ännu) inte hittat.
Minns också den gamla sirliga stilen som alltid stod på födelsedagskorten man fick av mormor :O)

Helenas loggbok sa...

Hej!
Vad kul att hitta sådana små skatter i väggarna hemma. Ja, nu är det inte ofta man får handskrivna brev, men det är jättekul att få mail oxå även om de inte kommer sparas till eftervärlden på samma sätt som brev.

Ha det gott!
Kramar
Helena