onsdag 2 december 2009

Julsmaker




Hej alla vänner!

Tack för alla besök ni gör här på bloggen och tack för kommentarerna ni lämnar! Dom gör mig så happy!

Nu är jag så inne på julsmaker och dofter, så dagens inlägg går i samma bana. Jultårtor och pepparkakor i jultider är ett måste! Vi har redan bakat jultårtor några gånger i vinter. Det är så enkelt och dom är goda med mycket sylt inuti. Sylten är god... resten smakar bara papp. Men dom är ändå ett måste!





Pepperkaksbakandet har vi som tradition gjort på självständighetsdagen den 6 december. Ser i kalendern att det blir på söndag. Så jag behöver inte fundera ut vad söndagens program ska bli! Oj vad det kommer att dofta gott...




Russin, nötter, mandel och glögg... ännu ett till måste! Dethär är bara en försmak av julen. Själva julmaten är ett helt kapitel för sig. Nu till dagens fråga...

Vilka maträtter/ godsaker tycker du att hör till julen?


Kram till er alla!
Sabina

11 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Godmorgon Sabina!
Du hade rätt om julfärgerna i förra inlägget. Brunt är ju inte helt fel.
Glögg är ju ett måste och vissa lådor. Vi har gärna kalkon och Janssons frestelse på matbordet förutom skinkan också. Oj, oj vilka matorgier man har att se fram emot. hoppas du får en fin vecka!

alegni sa...

du kommer att ångra dig för att du frågade ;) eller nä, jag länkar till fjolårets julmeny istället, det blir enklast så :)
http://alegniinoffice.blogspot.com/2008/12/god-fortsttning.html
fast blomkålsgratängen har jag så nog av nu när jag kör med kolhydratfri diet, så den struntar jag i i år ;)
ha det gott där mitt i juldofterna! kram

Signe 1 sa...

Men åh vilken fin och julig header du har gjort och vilka vackra bilder! Jag njuter:-))

Ha en fin dag!
Kram Sofia

Hemmalycka sa...

För mig är det glögg, saffransbröd och pepparkakor som hör julen till.
Må så gott
Åsa

carin sa...

Åååå, jag blir alldeles nostalgisk när jag ser dina "julstjärnor"! När jag var barn bodde en finsk familj grannar med oss och varje år till jul blev vi bjudna på just dom kakorna! Och jag älskade dom!

Ha en bra dag!

Livet på Vestergård sa...

God morgon !
Julmat, ja det blir en hel del det :) Jultårtor,pepparkakor,glögg,risgrynsgröt,skinka,lutfisk...ja listan kan göras lång!
Vi har också den 6 december som "pepparkaksbakningsdag" så på lördag rör jag i hop degen.
Ha det bra!

bikim sa...

Everything looks soooo tasty!
Love your music!
Happy december Sabina!
Rosa

Skogsdoft & havsbris sa...

Jultårtor och pepparkakor, mums! Hör verkligen julen till. På tal om just jultårtor, så är det lite lustigt... För min mans familj kallar jultårtor för julstjärnor, vilket i mina öron låter väldigt galet för julstjärnor kan man ju inte äta!! :O
I min familj har vi alltid haft som tradition att äta skinka, rullsylta, lutfisk, potatis och vitsås på julafton, plus risgrynsgröt förstås. Sen på juldagen har vi ätit potatislåda, morots- och kålrotslåda, sillsallad och någon stek (för nöt och /eller gris) och till efterätt risgrynsgröt och fruktsoppa. Choklad hör naturligtvis också till julen, och glögg. Och julmust! Finns egentligen så mycket man förknippar med julen... Saffransappelsiner som jag gjorde ifjol kommer definitivt att dyka upp på bordet även i år, det var nästan farligt gott! :)

Noga Utvalt sa...

Åh vad gott det ser ut!! Verkligen juligt!
Vi har alltid mozartskulor med mandelmassa och nougat till jul. Likaså Ris ala Malta!

Ha en fin dag!
Kram Nadja

Limetwig sa...

Jultårter? Vi kallar dem julstjärnor, men det ser ut att vara samma... Mina måste till jul är julmust, polkagrisar och en massa olika choklad...Just nu dricker jag kaffe med lite kanel i, det är så gott och luktar jul för mig.
Du har gjort det så juligt och fin här på bloggen. Tack för alla fina bilder!

Ha det bäst! Åse

Liljas Corner sa...

Det är nog julstjärnor, pepparkakor och glögg som gäller här också. Här om dagen köpte jag julte från Indiska, Cozy Christmas, som var riktigt god!

Då jag var liten brukade vi också baka pepparkakor på självständighetsdagen och jag funderar på att ta upp den traditionen i år. Har dock aldrig gjort pepparkaksdeg själv, men det kan väl inte vara så svårt...? ;)

Kram/Nina