onsdag 8 april 2009

Påsktraditioner

Snart är det igen dags att dra igång med påsktraditionerna. Vad gäller pyntande, så har jag aldrig riktigt gillat att pynta med tuppar, fjädrar och kycklingar och annat som hör påsken till.
Men barnen tycks gilla det desto mer!


Vad är det egentligen som gör att vissa saker hör till en viss helg och helt andra till en annan? Och vem hittar på dessa traditioner? Dessutom varierar traditionerna. Inte bara från land till land, utan även från ort till ort. Men traditionerna hos var och en förblir desamma år efter år.På påsken äter vi lammkött och memma, på julen lutfisk och skinka. Med god min och utan att ifrågasätta, följer vi ritualerna år ut och år in. Man gör så för att det ska vara så, inte sant? Mera sällan funderar man på att är det verkligen gott? Skulle det smaka med lutfisk till påsken... skinka på midsommaren... memma på julafton? Kan hända vi skulle börja fundera över traditonerna om de blev förväxlade, och kanske hitta på nya traditioner. Eller kanske det är så att vi vill gå i samma fotspår, följa de trygga välkända mönstren.
För att det ska vara så!


Vi hade plockat hem videkvistar redan för ett par veckor sedan, för det ska man också ha på påsken!! Eftersom vi var lite väl tidiga, hann dom blomma ut redan och jag slängde dom igår. Så nu hänger små påskägg i mina prydnadskvistar från nötträd (trollhassel). De tycker jag passar alldeles utmärkt till påsken!


Nej, nu är det dags att börja leta fram kvastar och kjolar till de små påskhäxorna så att dom får briljera på lördagen. Och stora kaffepannor ska det vara, som det ryms mycket godis i!!!

6 kommentarer:

StrandviksVillan sa...

Mmmm... något att tänka på!
Det där var ju en väldigt stilig variant av påskris!
Jag har inte mycket påskpynt och mindre blir det för varje år... Skulle hellre kalla det för "vårpynt" hihi!

Önskar dig och familjen en härlig påskhelg, med eller utan memma ;)

Stjärnor & Champagne sa...

Det skulle vara något det och äta skinkan till midsommar. Fina bilder.

Kram Anne

vilukissi sa...

Hej på dig! Täälläkin on kaunis blogi, löysin sivuillesi Haave-dream -blogista! Ihania kuvia!

Nettan sa...

Något speciellt har vi inte till påsk, men en janssons vill jag allt ha & en del ägg blir det väl ;0)

Så fint du dekorerat Trollhasseln, sparsamt & lagomt ska det va =0)

Ha en härlig " Påsk Helg "
Kram Nettan

alegni sa...

jag älskar våra mattraditioner o har sagt till mina söner att vad som än händer i framtiden, måste de se till att föra traditionerna vidare. bägge har lovat att mammas julbord åtminstone ska få leva vidare...
men snälla sabina, har du inte insett att man kan köpa saker trots att man inte vet vad man ska ha dem till ;) (själv måste jag nog besöka cm idag igen o köpa en korg till, för säkerhets skull)
ikväll får vi besök av gemensamma bekanta från åbo :)
kram

Anna sa...

Det är så härligt att kika in på din blogg!

Vilket otroligt fint påskris! Stilrent och annorlunda!

Önskar dig en riktigt skön påsk!