tisdag 9 december 2008

Wabi-sabi

Nu talar vi om en ny inredningsstil, wabi-sabi, den asiatiska inredningsfilosofin som hyllar det icke-perfekta, slitna och personliga.

Wabi-sabi står för allt som inte är skinande nytt, perfekt, polerat, symmetriskt och prydligt ordnat – med andra ord motsatsen till många trendiga hem i dag. Dock är wabi-sabi från början inte en inredningstrend, utan en livsfilosofi som faktiskt känns helt okej att tillämpa i vardagen.

Den blygsamma skönheten i föremål spelar huvudrollen i wabi-sabi, det är naturlighet som gäller, oavsett knappheter och skönhetsfel. Kanske kan denna filosofi hjälpa dig att se ditt hem med nya ögon: ringarna i träet på ditt kaffebord, sprickorna i dina gamla favoritkoppar. Ting du ärvt eller haft hos dig länge bär trots allt på en charmig historia som du påminns om varje gång du ser föremålet. Den personliga kopplingen är viktigt i wabi-sabi – kanske något som kan få dig att tänka till en extra gång innan du slänger bort dina kära pinaler.

Wabi-sabi handlar också om att låta naturen och årstiderna ta plats i hemmet. Visa upp stenarna och snäckorna ni samlat på stranden i somras, låt snyggt röda höstlöv bli ett blickfång i en skål, fyll sand från favoritstranden i en vacker flaska som du ställer fram.
Mycket av denna filosofi går att tillämpa på hur vi bör leva i stort. Att lära sig slappna av och uppskatta skönheten i det okomplicerade känns som en smart prioritering att göra, och när du förstår att perfektion inte är ett måste, kanske du kan njuta mer av ditt hem och leva i nuet?

I tidningen Sköna Hem finns en bra artikel som beskriver den nya stilen. Du kan läsa mera om den HÄRText och bilder är lånade från Sköna Hem.

Inga kommentarer: