tisdag 25 november 2008

Inredningsstilar - SHABBY CHIC

Jag lovade tidiagare gå igenom olika inredningsstilar, och idag ska jag berätta om den stil som blivit mäkta populär även i Finland, nämligen

SHABBY CHIC


Inspirationen har kommit till Finland från Danmark och Sverige, men England och framför allt den Franska landsbygden kan sägas vara ursprungslandet framför andra.

Shabby Chic kan närmast förklaras som en stilblandning med möbler och prylar från det sena 1800-talet till mitten av 1950-talet ungefär.
Nyckelorden är vitt, vitt, vitt... i olika nyanser, feminint, blommigt, romantiskt med spets, blommor och sirliga detaljer, även beige och bruna accenter.

Möblerna är målade, nötta och avskalade. Nytt och gammalt blandas. Materialen är ofta grova och råa, tex. linne, järn, ståltråd, rostigt järn, tenn. Textilerna är feminina med spetsdukar, bomullsgardiner, blommiga detaljer, ikoner, smycken, pärlor...


Shabby Chic skapades av en kvinna vid namn Rachel Ashwell. Hon är född och uppvuxen i England, men bodde på 1980-talet i USA där hon arbetade som stylist. När hon blev mamma första gången fick hon anledning att fundera över hur det skulle gå att kombinera det nya livet med barn med att även fortsättningsvis kunna ha ett vackert hem.

Resultatet blev ett hus fyllt med övergivet fattigmanssilver, sjabbiga bord och redan kantstötta byråer. Oömma Shabby Chic ska ha skapats! I dag arbetar hon som designer och driver flera framgångsrika inredningsföretag i USA, där hon säljer nyproducerade produkter sprungna ur den gamla stilens ideal. I hennes webshop shabbychic.com finns fina inspirationsbilder och varorna levereras runt hela världen.

Dessa bilder är lånade från hennes hemsida.
1996 gav Ashwell ut en bok med titeln “Shabby Chic”, vilken har följts av ytterligare 4 böcker. Du hittar dem HÄR. Och 1999 hade hon en egen TV-show om Shabby Chic som sändes i amerikansk TV.

OLIKA STILAR INOM SHABBY CHIC

Utöver alla våra personliga tolkningar av Shabby så kan man i dag skönja några huvudlinjer i Shabby Chic-världen.

Amerikansk västkust Den första kan vi kan kalla “Den amerikanska västkust-shabbyn”. När Rachel Ashwell öppnade sin första butik och skapade uttrycket Shabby Chic så var det i Santa Monica i Kalifornien. Ashwell är född och uppvuxen i England men bor sedan många år i USA, och hon säger själv så här om dessa två världar: ”I min Shabby Chic gifter sig mitt engelska arv med den fräscha och eklektiska* kaliforniska livsstilen.” (*Eklektisk = som är öppen för att förena idéer från olika håll)

Engelsk Cottage Den andra stilen kan sägas vara en mer engelsk “cottage-stil” eller “country-living” (vilken självklart återfinns även i USA där många har engelska rötter och gärna inreder därefter). Där har man tydligare strävat efter att plocka upp det lantliga livet, den gamla bondgården. Den engelska stilen rymmer ofta väldigt mycket rosor och är lite ”gulligare” jämfört med vad vi är vana vid att uppleva som Shabby. Kanske är det något i stil med engelsk cottage vi hamnar i när vi applicerar Shabby Chic på våra torp eller lantställen?

Nordisk Slutligen så har vi i de nordiska länderna börjat utveckla vår egen variant. Framför allt i Danmark återfinns Shabby Chic i mängder av små butiker och antikaffärer över hela landet. Kanske passar den lite “inte-så-perfekta” finishen och återbruket av det gamla danskarna särskilt väl. Den nordiska Shabby-stilen är mer renodlat vit och stilren än de engelska och amerikanska. Visst mixar vi gärna in något lite rosigt eller snirkligt här och var, men vi håller en ljusare, mindre prålig och mindre dekorerad linje. Och vi hämtar gärna inspiration i våra 1600-, 1700- och 1800-talsrötter, där såväl rokoko som gustavianskt och empir och allmoge funkar - så länge det är ljust i färgen.

Detta om Shabby Chic. Nästa gång ska jag skriva om en helt annan inredningsstil...

3 kommentarer:

A sa...

Jag kan inte låta bli att kommentera...tavlan: Keep calm and carry on är ju för underbar!!!!!

My little heaven sa...

Du har så fin blogg! Masse fin inspirsjon. Jeg likte også tavlan med Keep calm and carry on!! Ha en fin helg!!

Sabina sa...

Ja, man borde absolut ha denna tavla. Och påminna sig själv om dessa ord varje dag!