lördag 15 september 2012

MOULES MARINIÉRES

Igår kväll när jag kom hem efter jobbet, hes som en kraxande kråka med huvudet tungt som en tegelsten, blev jag glatt överraskad av min kära make som hade varit och inhandlat blåmusslor och ville göra en god middag. Vilken lyx! Vi åt Moules mariniéres till förrätt, lax och risotto till varmrätt. Det gjorde verkligen susen för mitt krassliga tillstånd och idag känner jag mig klart mycket piggare :)



Musslor är verkligen lätta att tillreda. Det gäller bara att se till att de musslor som inte öppnat sig efter att de kokats, slängs bort. Här kommer receptet för den som vill prova.

Moules Mariniéres
Antal portioner: 4 
Ingredienser
750 g blåmusslor
2 st schalottenlökar, hackade
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 dl vitt vin
2 dl grädde
olivolja
50 g smör
2 kvistar persilja, hackad
salt och peppar

Gör så här

1. Fräs löken i olja. Tillsätt musslor och vitt vin. Ånga av under lock tills musslorna öppnat sig.
2. Sila av fonden i en ny kastrull. Tillsätt smör och grädde. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
3. Häll såsen över musslorna och koka upp igen.
4. Servera med hackad persilja. Gott att servera med ett nybakat bröd till.



Ikväll kommer goda vänner hit på middag. Jag skall så småningom börja förbereda kvällens mat som blir Burgundergryta eller Boeuf Bourguignon som det heter på franska men som är så svårt att stava till och jag inte kan uttala! Det är så gott med mustiga grytor på hösten och Burgundergrytan är en av mina favoriter. Jag brukar göra den enligt Per Mobergs recept.

Men nu skall huset få sig en omgång med dammsugaren.  

Vi hörs!

Kram Sabina 
 

6 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Den där förkylningen har lägrat över mig i två veckor, men nu ser jag slutet på det hela!
Vilka fina tips du ger här. Jag behöver nya idéer till bjudningar när bordet ska fyllas av vänner! ♥

lyckobo sa...

Ingen dålig överraskning alls, vilken man verkligen ;)!
Hade haft chansen att smaka på musslor på torsdagskvällen i hesa, men jag vågade inte :D!
Burgundergryta låter oxå intressant, säkert gott!

Skön kväll!

Louise sa...

Vilken toppenöverraskning!!

Moster och jag sa...

Krya på dig! Verkligen fin överraskning.
Måste erkänna att jag aldrig ätit blåmusslor. Borde prova ditt recept...det låter jätte gott.
Kram Maj-Gun!

Liljas Corner sa...

Ojoj, vilka lyxrätter! Burgundergrytan (tack för det svenska namnet! Jag har också svårt med det franska) är en av mina favoriter också, men jag har aldrig lagat själv.

alegni sa...

Åh, jag älskar musslor! Nu blir jag riktigt sugen igen... fast i helgen har jag lovat bjuda på vitlökssniglar och kräftor, så det får väl räcka med de skaldjuren för den här veckan.
Hoppas kraxandet är ett minne blott!
Kram